sobota, 15 września 2012

Krem szpinakowy

Pyszna i delikatna w smaku zupa- krem, która doskonale rozgrzeje w chłodne, jesienne wieczory. Przypadnie do gustu nawet osobom, które niechętnie próbują dania ze szpinakiem, i być może raz na zawsze zmieni podejście do tego zielonego, obfitującego w witaminy warzywa...


Składniki:
* 1 opakowanie mrożonego szpinaku
* 1 średniej wielkości cebula
* 2 kostki serka topionego
* 2,5 szklanki wody
* 2 kostki rosołowe
* 2 łyżki śmietany
* 1 kromka chleba
* szczypta papryki ostrej
* sól, pieprz

Wykonanie:
* Szpinak i pokrojoną na ćwiartki cebulę zmiksować w blenderze razem z wodą. Przelać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Dodać serki topione, kostki rosołowe i paprykę ostrą. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
* Chleb pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię(suchą lub z dodatkiem 2 łyżek masła). Zrumienić grzanki i podawać z kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz