sobota, 15 września 2012

Torcik z ciasta francuskiego

Deser, który robi się błyskawicznie i -co ważne- równie szybko znika z talerzy :) Bardzo ładnie się prezentuje, a szybkość przygotowania jest jego zaletą zwłaszcza, gdy pojawiają się niespodziewani goście i mamy ochotę podać coś smacznego do kawy.


Składniki:
* 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego
* 200ml śmietanki 30%
* 2 łyżki cukru
* 3/4 szklanki borówek, jagód lub innych owoców

Wykonanie:
* Ciasto francuskie rozwinąć, położyć na blaszce razem z papierem. Zwilżyć wodą i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (na środkowy poziom).
* Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier i wymieszać.
* Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić i pokroić w poprzek na 2 lub 3 części. Jeden płat położyć na talerzu, wyłożyć część bitej śmietany, posypać owocami. Powtarzać czynność aż do wyczerpania składników, w zależności od tego z ilu części składamy torcik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz