niedziela, 9 września 2012

Indyjski kurczak Tikka Masala

Chcesz poczuć powiew Indii w zaciszu swojego domu? Koniecznie przyrządź to znakomite danie! Wbrew pozorom jest łatwe do przygotowania, a przede wszystkim zdrowe i sycące.




Składniki (dla 4 osób):
* podwójny filet z kurczaka(ok.700g)
* 400g pomidorów z puszki
* 300ml śmietanki 18%
* 2 ząbki czosnku
* 1 papryczka chilli, wypestkowana i drobno pokrojona
* 2 łyżeczki kminu rzymskiego
* 2 łyżeczki papryki słodkiej
* 2 łyżki oleju
* świeża kolendra do dekoracji
* sól, pieprz

Wykonanie:
* Na patelni rozgrzać olej, dodać czosnek, papryczkę chilli i smażyć przez minutę. Dodać kmin rzymski, paprykę słodką, sól i pieprz i mieszać przez 30 sekund.
* Do zawartości patelni dodać pomidory i śmietankę. Zredukować ogień i gotować przez 10 minut, często mieszając.
* W międzyczasie pokroić w kostkę pierś z kurczaka, usmażyć na osobnej patelni. Wrzucić do sosu, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut.
* Udekorować posiekaną kolendrą. Serwować z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz